Premi Finestres de Còmic en català

Amb l’objectiu de fomentar la creació de còmic en llengua catalana, donar suport econòmic als autors i les autores, i empènyer la publicació de còmics en la nostra llengua, s’obre convocatòria per al primer Premi Finestres de Còmic en català.

El guardó vol estimular i enfortir la presència del còmic dins el sistema literari català. Hi pot participar tothom qui vulgui desenvolupar un projecte de còmic en llengua catalana.

La dotació del Premi és de 25.000 euros a compte de drets d’autor, una xifra equiparable a la dels altres guardons i beques atorgats per la Llibreria Finestres a obres d’assaig i novel·la.

Aquest premi està destinat a obres de còmic en forma de còmic i/o novel·la gràfica. Els autors i les autores que hi vulguin participar han de presentar una proposta de llibre amb un mínim de 24 pàgines acabades a una sola cara, tant pel que fa als treballs en color com als còmics en rigorós blanc i negre. L’extensió final de l’obra guanyadora ha de ser d’un mínim de 96 planes. Aquí podeu descarregar el document amb la totalitat de les bases del Premi Finestres de Còmic en català

La convocatòria estarà activa des del 17 de novembre fins al 28 de febrer de 2022, fent-se públic el veredicte el mes següent al tancament de la convocatòria. La proposta guanyadora serà publicada per l’Editorial Finestres el primer trimestre de 2023.
El jurat de la primera edició està format per Paco Roca, Mery Cuesta, Ana Penyas, Jaume Vilarrubí i Montserrat Terrones.

Bases del premi

Inscripció

    Jurat

    Paco Roca

    (València, 1969) va estudiar a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València. Entre la seva obra hi destaquen Arrugas (2007), Los surcos del azar (2013) o La casa (2015). Els seus còmics han estat guardonats dins i fora de l’estat espanyol, amb distincions com el Premio Nacional de Cómic el 2008, el Goya al millor guió adaptat per Arrugas el 2011, l’Inkpot Award de la Comic-Con de San Diego el 2019, o l’Eisner a la millor obra estrangera el 2020. A més d’Arrugas, altres dels seus llibres han fet el salt a la pantalla gran: és el cas de Memorias de un hombre en pijama o El tesoro de Cisne Negro, adaptada per Alejandro Amenábar. Pel que fa a la seva tasca com a il·lustrador, ha signat cartells, portades de llibres, murals i campanyes socials per a tota mena d’esdeveniments, publicacions o clients, i molt especialment per a organitzacions no-gobernamentals.

    Mery Cuesta

    (Bilbao, 1975) és directora del Màster d'Il·lustració i Còmic d'Elisava. Des del 2008 i amb el malnom de «la Leoparda de Rekalde», Cuesta publica la sèrie Las mallas parlantes a la revista TMEO. Ha comissariat una vintena d'exposicions per a entitats com el CCCB, el CaixaForum Barcelona, la Casa Encendida, l’Azkuna Zentroa o l’Instituto Cervantes. És autora dels àlbums Caída y auge de Antxon Amorrortu (2008), Istanbul Zombi 2066 (2009) i l’assaig en format còmic La Rue del Percebe de la cultura y la niebla de la cultura digital (2015). La seva darrera publicació assagística és Humor absurdo: Una constelación del disparate en España (2020). Actualment desenvolupa un projecte musical experimental on reinterpreta, amb instruments de percussió, pàgines i narratives de còmic. També forma part de l’equip regular del programa cultural El ojo crítico de RNE.

    Ana Penyas

    (València, 1987) va ser la primera dona guanyadora d’un Premio Nacional de Cómic amb Estamos todas bien (2017), un debut en novel·la gràfica que al seu torn va estar guardonat amb el Premi Josep Toutain a la millor autor revelació del Saló del Còmic de Barcelona. També va obtenir una menció especial al VI catàleg Iberoamérica Ilustra amb la sèrie Viaje al interior (2016), i el primer premi en l’edició de l’any següent, amb Buscando un sitio (2017). Ha col·laborat amb el fanzín Arròs Negre, el segell musical independent Hits with tits, la plataforma CIES NO o les exposicions col·lectives Refugio ilustrado i AnArco. Editorials, revistes i webs culturals han contractat els seus serveis com a il·lustradora: Penyas ha dibuixat per a MipetitMadrid, elHype, Bostezo o Pikara Magazine. La seva darrera novel·la gràfica és Todo bajo el sol (2021), una crítica a la massificació turística i l’especulació urbanistica.

    Jaume Vilarrubí

    (L'Hospitalet de Llobregat, 1972) és coordinador de grupCòmic, el grup de treball sobre el món de les vinyetes impulsat pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. Ha participat en nombroses activitats relacionades amb el còmic dins l’àmbit bibliotecari —taules rodones, conferències i comissions tècniques, clubs de lectura i tallers per a bibliotecaris—, entre les quals destaca especialment De còmics: bibliografia selectiva (2007), una guia encarregada per la Generalitat de Catalunya. També participa en el butlletí Còmic Tecla de la biblioteca Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat i coordina la secció de còmic de la biblioteca virtual de la Diputació de Barcelona. Diplomat en Biblioteconomia, Vilarrubí actualment treballa per a la Diputació de Barcelona a la biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà.

    Montserrat Terrones

    (Granollers, 1979) és la directora editorial d’Editorial Finestres. Llicenciada en Humanitats i en Documentació i DEA en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Es va iniciar en l’edició a Editorial Minúscula i més tard va ser l’editora durant una dècada d’Ediciones La Cúpula, per després crear la seva pròpia agència literària especialitzada en còmic i il·lustració, i la seva editorial Garbuix Books. A banda d’editora és també traductora i divulgadora tant a la ràdio com a la premsa.